Merhaba ;
Cyberoam güvenlik duvarı üzerindeki tüm modülleri aktif yada pasif olarak kullanabilmek için geliştirilen 10 adet servis bulunmaktadır.Bu servisler sayesinde cihazı yeniden başlatmaya gerek kalmadan sadece işlem yaptığımız modülü durdurma ve yeniden başlatma imkanımız bulunmaktadır.Bu servislere SYSTEM >Maintenance >Services adımlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.Full lisans ve full özelliklere sabip bir Cyberoam güvenlik duvasına sahipseniz tüm servisleri kullanabilirsiniz.
Kullanmakta olduğum CR300iNG modeli ve lisans türüm üzerinden yola çıkara bu servisleri size kısaca anlatmaya çalışacağım.
Resim üzerine tıklayarak orjinal boyutunda gösterebilirsiniz.
1. –
2.Anti Virus : İçeriden dışarıya dışarıdan içeriye internet trafiğimizin akışını elinden geldiğince güvenli hale getirmeye çalışan Anti Virüs modülüne ait olan servisin her durumda aktif olarak çalışması gerekmektedir.Web ve Application filterin uygun şekilde yapılandırılması ve servisin aktif olarak çalışması güvenliğimizi 1 adım öne geçirmiş olacaktır.
3.Authentication : Kimlik doğrulama servisi güvenlik duvarı üzerinden internet erişimi sağlamak isteyen kullanıcıların Logon ve Logoff işlemlerini takip etmesinin yanı sıra.İlk girişte yapmış olduğu doğrulama sonucunda kullanıcıya gerekli yetkilendirme işlemini yapar.Şirket içerisinde kullanmakta olduğumuz AD yapısına yeni eklenen bir kullanıcı CTAS (Cyberoam Transparent Authentication Suite) ile cihazımıza iletilir.Bazen bu işlem biraz zaman aldığı için cihazı yeniden başlatmak yerine sadece Authentication servisini yeniden başlatarak CTAS için yeni istekler gönderebiliriz.
4.DNS Server : Güvenlik duvarı üzerinden internete çıkmak için özel bir dsn tanımlayıp tanımlamamaya gerek kalmadan cihaz direk olarak internete çıkma özelliğine sahiptir.Varsayılan olarak bulunduğumuz ülkeye ait servis sağlayıcının dnsleri kullanılır.Diğer servislerde de olduğu gibi DNS server serviside bu bölümden restart edilebilir.
5.IPS : İmza tabanlı olma özelliğini içerisinde barından bu özellik izinsiz giriş çıkışları önleme sistemi olan IPS sayesinde binlerce hatta on binlerce otomatik olarak güncellenen imzalar üzerinden tarama yapar ağ ve uygulama seviyesindeki saldırılara karşı koruma sağlayarak kuruluşları izinsiz giriş denemeleri, malware, Truva atları, DoS ve DDoS saldırıları, kötü amaçlı kod aktarımı, backdoor faaliyeti ve karma tehditlerine karlı güvence altına almaktadır.Bu nedenle IPS Servisi sürekli olarak aktif halde bulunmalıdır.
6.Web Proxy : Cyberoam Web Proxy sayesinde güvenli şekilde oluşturulacak Proxy server ile işlemlerini yapma olanağı sağlar.Servisin açık olması gerekmektedir.
7.WAF (Web Application Firewall) : Yapınızda bulunan bir web serveriniz var ise bu modülü aktif olarak kullanabilirsiniz.Dışarıdan web serverinize gelecek olan SQL injection, cross-site scripting (XSS), URL parameter tampering, session hijacking, buffer overflows gibi bir çok saldırı yöntemini tespit edip durdurma özelliğine sahiptir.Waf modülün yapılandırılması diğer filtre özellikleri ile güçlendirilebilir.Standart lisans sahibi kullanıcılarda bu modül pasifitir.Ben örnek olması amacı ile Waf üzerindeki web serverimi silip bu şekilde ekran görüntüsü aldım.
8.DHCP Server : Kullanmakta olduğunuz özel bir dhcp serveriniz yoksa kurulum sırasında ip dağıtmak için otomatik olarak oluşturulan bu servis her daim aktif olmalıdır.
9.DHCPv6 Server : IPv6 yapısını kullanıyorsanız bu servis aktif edilmelidir.Yaygın olarak IPv4 kullanıldığı için bu servise pek gerek kalmamaktadır.Tabiki bu yapımıza göre değişkenlik göstermektedir.
10 . Router Advertisement Service : İsmindende anlaşılacağı gibi yönlendirme işlemlerini Cyberoam üzerinden yapan kullanıcılar içindir.Gerekli düzenlemeler yapıldığında manuel yada otomatik olarak başlatılabilir.
Bu servislerin sağlıklı çalışması güvenlik duvarınızın en iyi şekilde configure edilmesine bağlıdır.Bazı firmalar destek hizmetlerini dışarıdan sağladıkları için bu bölümler ile pek ilgilenmezler ama yinede bu bölümlerin gözden geçirilmesini tavsiye ederim.Umarım faydalı bir makale olur.