Merhaba ;
Bu makalemizde cyberoam utm firewall için ön kurulumu kısaca sizlere anlatmaya çalışacağım.
Cyberoam firewall arayüzüne bağlanmak için ilk önce cihazımızın LAN A portu ve bilgisayarımız arasında bağlantı sağlamamız gerekmektedir.Cihaz varsayılan olarak 172.16.16.16 IP almaktadır.Cihaz açıldıktan sonra bilgisayarımıza 172.16.16.* blogundan bir IP vererek herhangi bir internet tarayıcısı kullanarak 172.16.16.16 adresine erişim sağlıyoruz.
Cyberoam cihaza erişimi web admin console yada 3. parti bir program (putty) yardımı ile giriş yapabiliriz.Her iki ekrandan işlem yapabilmek için aşağıdaki default kullanıcı adı ve şifreleri kullanabilirsiniz.
Web Admin Console
Kullanıcı adı : cyberoam
Şifre : cyber
Console Bilgileri
Kullanıcı adı : admin
Şifre : admin
Resimleri tam boyutunda görebilmek için üzerine tıklayınız.
Güvenlik duvarı hızlı kurulumu için web admin erişimi yaparak devam edeceğiz.
Web tarayıcımızda açılan ekrana cyberoam – cyber kullanıcı adı ve şifresi ile erişim sağladıktan sonra cihaz arayüzüne giriş yapıyoruz.Başarılı bir şekilde giriş yapıldıktan sonra Wizard seçeneği ile hızlı kurulum ayarlarına devam ediyoruz.
Wizard sekmesini tıkladıkdan sonra açılan ekranda START diyerek kurulum adımlarına geçiyoruz.
Kurulum adımlarına “Getway Mode” ile devam edeceğimiz için gerekli seçeneği işaretleyip devam ediyoruz.
Bu adımdan sonra “Zone & Network Configuration” sekmesine geçerek gerekli ayarlarımızı yapıyoruz.Bu ekranda ve sonrasındaki ayarlarda kullanacağımız IP Cyberoam takılmadan önce kullandığımız cihaz yada modemde bulunan IP olacaktır.
Yukarıdaki işlemleri gerektiği şekilde yaparak NEXT diyerek kuruluma devam ediyoruz.Gelen ekranda PORT B seçeneği ile gerekli işlemleri yapacağız “PPPoE” seçeneğini işaretleyip gerekli internet kullanıcı adı,şifremizi ve IPS adımızı belirleyerek next ile devam ediyoruz.
Gelen ekran PORT C ekranıdır ve bu ekranda işlem yapmayacağımız için NONE seçeneği ile kurulumumuza devam ediyoruz.
Yukarıdaki işlemlerin aynısını PORT D, PORT E, PORT F içinde NONE seçeneği ile kurulumumuza devam ediyoruz.
Fiziksel portlar için gerekli işlemleri tamamladıktan sonra DNS işlemlerini yapacağımız ekrana geliyoruz.Açılan ekranda Static DNS seçeneğini seçerek iki tane DNS yazmamız gerekiyor.Yapınızda kullandığınız özel bir DNS yoksa resimdeki şekilde kullanabilirsiniz.
Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra karşımıza “AccessConfiguration” bölümüne geçiyoruz.“General Internet Policy” seçeneğini seçerek işlemlerimize devam ediyoruz.
Policy ekranında işimiz bittikten sonra ” Email Settings “ ayarlarını yapacağımız ekrana geçiyoruz.Email ve E-mail Server IP adresini gerekli alanlara girip işleme devam ediyoruz.Mail server IP adresini bilmiyorsanız yada gerekli yapılandırma işlemine sonra devam edecekseniz 127.0.0.1 Ip adresini girebilirsiniz.Bu ekrandaki işlemlerden sonra kuruluma devam ediyoruz.
E-mail Settings bölümündeki işlemlerimizden sonra “Date & Time Configuration” bölümüne geçerek kuruluma devam ediyoruz.Seçili olan Time Zone bölümünden “Europe / Istanbul” seçilerek “Automatically Synchronize with NTP Server” bölümünü işeratleyip bu alandaki işlemimizi tamamlıyoruz.
Kurulumun işleminin son adımı olan Summary ekranında yapılan işlemlerin özetini görebilirsiniz.Summary ekranında hiç bir değişiklik yapılmamaktadır.Özeti inceledikten sonra Finish ile kurulumu sonlandırıyoruz.
Cyberoam Firewall kurulumumuz tamamlandıktan sonra modemimizin arayüzüne bağlanarak “bridge” modunu etkinleştirmemiz gereklidir.Modem üzerindeki işlemi tamamladıktan sonra güvenlik duvarı B portunu WAN için ayarladığımız için modem ve cyberoam Port B arasında gerekli bağlantı sağlanmalıdır.Port A lan portu olarak ayarlandığı için Switch ve cihaz arasındaki bağlantıyıda sağlamamız gerekmektedir.
Default Ip adresi 172.16.16.16 adresini kurulum aşamasında değiştirdiğimiz için bilgisayarımıza 192.168.1.1 haricinde bir IP vererek yeniden web arayüze ve internet erişimine izin verebiliriz.
Kurulum işlemimizi başarılı bir şekilde tamamladık bundan sonraki adımlarda DHCP,Dns kuralı ve Lisanslama işlemleri yapılmaktadır.Konu ile alakalı olan diğer adımları diğer makalelerimizde elimizden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Yukarıdaki dökümanın umarım kurulum işlemi sırasında yardımı olur.