Merhaba bu makalemizde cyberoam güvenlik duvarı üzerinde en işlevsel modüllerden birisi olan Antispam modülünün bir özelliği olan Quarantine Digest Settingsten bahsedeceğim.Anti spam modülü Check Mark Level 5 onaylı olmasıyla birlikte kullanıcılara kolaylıkta sağlamaktadır.E-mail serverini yapısı içerisinde barındıran şirketler için önemli rol oynayan Antispam modülü ve gerekli ayarları sonrasında bir çok mail tehlikesini ortadan kaldırmaktadır.
Bu makalemizde Quarantine Digest Settings özelliğini sizlere örnekler ile elimden geldiği kadar anlatmaya çalışacağım.Makaleyi Cyberoam CR25iNG üzerinde testler yaparak hazırlamaktayım.
Cyberoam web arayüzüne erişim sağladıktan sonra ANTI SPAM menüsü altında yer alan Quarantine sekmesini kullanarak gerekli ayarların yapıldığı ekrana erişim sağlaya biliriz.
Not : Resimleri orjinal boyutlarında görüntülemek için üzerine tıklayınız.
Açılan ekranda da göreceğiniz gibi yapacağımız işlem basit ama kullanışlı bir özellik olduğu için bir çok firmada kullanılmaktadır.Bu ayarları yaptıktan sonra belirmiş olduğunuz sürede e-mail gönderen ve alan kullanıcılara gönderilmiş olan spam iletileri rapor halinde kullanıcı bazlı sunacaktır.Bu sayede kullanıcılar hangi maillerin zararlı olduğunu görebilecek ve kişisel güvenliklerini bu şekilde gözden geçirerek gerekli tedbirleri alabilecektir.Ekranda yer alan bölümlerin açıklamaları aşağıdaki şekildedir.
Enable Quarantine Digest : Karantina raporlarını etkinleştirme veya pasifleştirme.
Email Frequency : Rapor gönderme aralığı Saatlik / Günlük / Haftalık
Send Email Daily At : Rapor içeren iletinin gönderileceği saat
From Email Address : Raporu gönderen e-mail adresi
Display Name : Rapor başlığı (Kullanıcıya gönderilecek olan e-mail konusu)
Reference “My Account” IP : Kullanıcı giriş ekranı yapılacak port
Allow Override : Tüm kayıtlı kullanıcılara göndermek için işaretlenmesi gereken alan.
Aşağıdaki ayarlar ile birlikte Hergün saat 10:00 da irfan@turkh.com adresinden seçilen kullanıcılara Karantina Raporu Konulu bir ileti gönderilecek ve bu ileti içeriğinde kişiye gönderilen spam mailler listelenecektir.Listelenen raporda yer alan bir maili kullanıcı tekrar almak istemesi durumunda Release ederek yeniden kendisine gönderebilecektir.
Son resimde çalıştığım şirkette yaptığım ayarlar sonucu gelen Mail Karantina Raporunu görebilirsiniz.Gönderen ve mail konusu farklı olması sizi yanıltmasın sizde ayarlarınızı istediğiniz şekilde geliştirebilirsiniz.
Ayarları tüm kullanıcılara uygulama şansımız olduğu gibi sadece seçtiğimiz kullanıcılarada gönderebiliriz.Yapımda Ad olduğu için kullanıcıların profillerinde extra e-mail tanımlama yapmama gerek olmadan tüm kullanıcılarıma gerekli raporu gönderebiliyorum.Fakat yapınızda AD yoksa raporun gönderilmesini istediğiniz kullanıcıların profillerinde bulunan e-mail alanını düzenlemeniz gerekmektedir.
Yukarıda bahsettiğim tüm işlemlerin sadece e-mail trafiği yoğun olduğu yapılarda kullanılmasını tavsiye ederim.Bu sayede kullanıcılarınızı hem zararlı içeriklerden koruduğunuzu hemde bu içerik listesinde almak istediği maili kendi istediği doğrultusunda almasını sağlayabilirsiniz.
Faydalı olması dileği ile…
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.